Julbelysning åter i Gamla Stan

Julbelysning åter i Gamla Stan

Efter en intensiv arbetsinsats har Hållbart & Lustfyllt Gamla Stan återskapat stadsdelens julbelysning.

Nu skimrar julstjärnor över Västerlånggatan, Österlånggatan och Köpmangatan. Stora och Lilla Nygatan är i år pyntade med 80 julgranar, men avsikten är att även de och ännu fler gator får julbelysning nästa jul.

– Det slutliga målet är en julbelysning i världsklass, säger Henric Millde, ordförande i Hållbart & Lustfyllt Gamla Stan. Det som har gjorts nu är en mycket bra grund för vårt fortsatta arbete.

Viktigt för julstämning
Historiskt har Gamla Stans företagare sett till att julbelysningen kommit upp som en väsentlig del i att skapa julstämning. Men genom åren har armaturer, linfästen och elektriska kopplingar förstås åldrats. Till slut lyste 2019 enbart julstjärnorna över Österlånggatan.

– Så julbelysning stod högst på företagarnas lista om hur stadsdelen kunde förbättras vid en diskussion inom Hållbart & Lustfyllt tidigt i år, berättar Henric Millde.

 

Omfattande projekt
För att lyckas förnya det som krävdes i samarbete med berörda fastighetsägare började planeringen redan tidigt i våras. I och med pandemin fick organisationen annat fokus en tid, men i juli blev det återstart. Mängder av fakta togs fram som underlag för projektet.

Ett tjugotal personer – inom Hållbart & Lustfyllt, Stockholms stad och underleverantörer – har varit engagerade i projektet. Stockholms stad, Visit Stockholm och Samfundet S:t Erik möjliggjorde genom bidrag att projektet kunde genomföras.

– Det var tillsammans som alla vi åstadkom detta, poängterar Henric Millde. Oavsett stort eller litet bidrag ska alla inblandade ha ett stort tack för sin engagerade insats. Vi hoppas förstås att de som är i eller besöker Gamla Stan uppskattar att den fina julkänslan är tillbaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *